sâmbătă, ianuarie 10, 2009 | Posted in , ,
SketchUp (pe scurt SU) e un soft de la Google, care îţi permite să "construieşti" un obiect tridimensional în timp real. Obiectul poate fi: o casă, o piesă de motor,javascript:void(0) un corp de mobilă etc. Doar imaginaţia omului este limita.

SU nu este destinat profesioniştilor, fiind mai limitat decât AutoCad-ul, Max Studio sau alte softuri destinate arhitecţilor/proiectanţilor profesionişti. SU este mai mult pentru pasionaţii de 3D neprofesionişti, de aceea are o versiune perfect utilizabilă gratuită. Are şi o versiune Pro, dar diferenţele de funcţionalitate nu sunt foarte mari. Diferenţa cea mare e la "plug-in"-uri, la opţiuni de exportare a modelelor.

Un plus al celor de la Google este 3D Warehouse-ul, un site unde se găsesc obiecte 3D care pot fi descărcate pe calculatorul propriu şi utilizate în proiectele personale, totul fără costuri. Doar căutarea şi clicul, care costă timp, în rest totul e absolut gratuit. Iar complexitatea şi varietatea modelelor/obiectelor este foarte mare.

Un alt plus pentru utilizarea Su este legătura lui cu Google Earth. Pentru aceia dintre voi care nu ştiţi cu ce se mănâncă GEarth-ul, vă spun pe scurt: GE este un proiect care reprezintă lumea (exact, tot Pământul) în varianta virtuală/digitală. Este un soft care permite vizualizarea 2D sau 3D a diferitelor locuri de pe Terra. Fotografii din satelit, la o scară foarte mare, posibilitatea de a reda relieful unei zone, de a insera fotografii sau descrieri de locuri. Ar putea constitui un excelent loc de plecare pentru o campanie de marketing online (insuficient folosită încă, cel puţin în România)

Cei de la Google vin în sprijinul utilizatorilor de SU printr-o serie de "help pages", dar şi video tutoriale, chiar şi cele făcute de către utilizatori. Totuşi, acestea sunt inaccesibile în limba română. Deşi SU este deosebit de uşor de utilizat, pentru cei care nu cunosc limba engleză se poate dovedi dificil, mai ales dacă intrăm în probleme specifice de modelare şi render.

Acest blog este destinat utilizatorilor SU din România, fie că sunt începători sau avansaţi. El va conţine articole despre Su, tutoriale, video-tutoriale, modele, exemple de render, articole despre decoraţiuni interioare etc.

Vă rog să lăsaţi comentarii cu eventuale subiecte pe care aţi dori să le tratez. Nu sunt super-expertă în SU, dar poate fotografia următoare vă demonstrează că mă descurc destul de bine. Există răspunsuri pentru orice întrebare şi orice problemă îşi găseşte soluţia.



Category: , ,
��

Comments

17 responses to "Ce este SketchUp?"

  1. Anonim On 10 ianuarie 2009 la 14:02

    Useful, huh?

     
  2. Anonim On 10 ianuarie 2009 la 14:18

    Tutoriale?

     
  3. Anonim On 1 februarie 2009 la 01:02

    Stie cineva cum se pot preciza dimensiuni si pozitii exacte ale obiectelor in Sketch Up?
    Are ceva gen UCS din AutoCAD?

     
  4. FB Ronnie On 1 februarie 2009 la 19:41

    Salut,
    Dimensiunile se pot preciza cu exactitate, in ce unitate de masura doresti. Daca te referi la dimeniunea unei linii, ea se poate preciza in casuta din dreapta jos, numita VCB (value control box. Pur si simplu se trage linia respectiva, dupa care sa scrie din tastatura dimensiunea dorita si unitatea de masura si se apasa enter.
    In ceea ce priveste pozitia exacta a obiectelor, trebuie sa imi dai mai multe detalii. Pozitia nu e absoluta, ci relativa la ceva, nu? La ce pozitie te referi?

     
  5. Anonim On 5 februarie 2009 la 22:32

    Salut, FB Ronnie

    In primul rand iti multumesc pentru raspuns.

    Ma refeream la pozitionarea si dimensionarea exacta intr-un sistem simplu de coordonate:

    Exista un punct x0,y0,z0 fata de care sa pot desena?

    Pot sa precizez pozitia exacta a unui obiect intr-un sistem de coordonate? Ex.:desenez o linie, intru intr-un meniu pe care inca nu l-am gasit si introduc de la tastatura: lungimea, grosimea, culoarea, aleg un punct de referinta fata de care stabilesc rotatia si pozitia fata de un sistem de coordonate absolut.

    Sau pot scrie comenzi ca in autocad? In AutoCAD, pentru a trage o linie as fi scris ceva de genul:
    line
    100,50
    @10,20
    Rezultatul era o linie care incepe in punctul 100,50 si se termina la punctul 10,20 fata de punctul anterior, 100,50, adica 110,70.
    Cu comanda UCS puteam sa-i spun ca punctul de referinta pentru sistemul de coordonate nu mai este 0,0,-1 ,ci 100,50 si sa desenez de acolo cu acelasi rezultat.
    ucs
    100,50
    line
    0,0
    10,20

     
  6. FB Ronnie On 6 februarie 2009 la 08:39

    Salut,
    Din pacate, SU nu are un astfel de sistem incorporat. Exista o origine 0,0,0, la intalnirea celor trei axe ajutatoare, rosu, verde si albastru, dar nu poti scrie intr/un fel de consola comenzile ca in AC. SU e mai degraba intuitiv si desemnat construirii direct in 3d.
    Exista totusi o posibilitate de a face ceea ce spui tu, si anume prin Ruby Script, (e instalata odata cu SU pe orice sistem) dar trebuie sa cunosti limbajul ruby, ceea ce sincer eu nu stiu.
    In rest, dimensiuni exacte mai poti obtine si folosint liniile ajutatoare de la tool-ul Tape Measure sau Protractor-ul. Important e sa ai ambitia de a invata sa lucrezi cu SU. Repet, daca mergi intuitiv e mult mai usor; dar daca vrei sa lucrezi cu dimensiuni si pozitii exacte trebuie sa inveti sa folosesti VCB-ul de care vorbeam in raspunsul anterior, Tape Measure-ul si Protractor-ul.
    Sper ca ti-am fost de ajutor.
    Apropo, care e numele tau, Anonimule?

     
  7. Anonim On 8 februarie 2009 la 16:35

    Multumesc pentru ajutor, FB Ronnie!

    In primul rand cred ca voi incerca sa instalez versiunea demo a SU Pro. Poate acolo au ceea ce-mi trebuie.
    SU in varianta actuala, fara posibilitati de pozitionare exacta si corectie cred ca ar putea fi folosit pentru a crea arta 3d spre exemplu din imaginile postate pe http://icanhascheezburger.com/. :) Am vazut un tutorial de SU in care au creat o casa virtuala din poze si imagini din satelit: http://www.youtube.com/watch?v=QGvwLQQxuZs&eurl=http://code.google.com/apis/sketchup/

    Toate cele bune,
    Sorin

     
  8. FB Ronnie On 10 februarie 2009 la 10:15

    Sorin,
    SU Pro nu difera foarte mult de SU gratuit. Are doar cateva functii in plus, dar nu ceea ce cauti tu.
    Daca ai rabdare sa inveti SU poti sa faci ceea ce zici tu, dar prin alte procedee decat o comanda directa de pozitionare.
    SU poate multe si stie multe...depinde de user daca reuseste sa gaseasca modalitati de modelare care sa i se potriveasca.
    Am vazut niste proiecte incredibile facute in Su, intr-un mod absolut fantastic.
    Uite aici un exemplu: http://www.sketchucation.com/forums/scf/viewtopic.php?f=81&t=12513&st=0&sk=t&sd=a&hilit=chopper
    Mie asta mi se pare absolut fascinant.

     
  9. Anonim On 16 mai 2010 la 11:52

    Interesant !!!A-s vrea sa aflu daca exista un program, care sa-mi obtina dimensiunile reale ale unui obiect fotografiat, dupa o dimensiune cunoscuta !!!

     
  10. Anonim On 25 mai 2013 la 23:18

    Let's think of words that sound dirty but really aren't.
    Finding good outsourcing companies is the key, as naturally you do not
    want to lower the quality of the service. Next Jim Deacove developed a few of his own board games based on the principles of cooperation, group
    strategy and joint problem solving.

    Here is my page http://www.spielespielen24.de

     
  11. Anonim On 29 mai 2013 la 11:27

    Around 150 games in total, but that's relatively small compared to our users. t want to forget to buy your all star game tickets at Angels Stadium from an independent ticket broker that cares more about customer satisfaction than the bottom line. As ever we strive to help our customers make informed decisions and understand where their r4 cards are coming from.

    Here is my weblog - http://finch.kelly-day.com/drupal/node/2091

     
  12. Anonim On 7 iunie 2013 la 21:33

    Try simple games and check how your internet connection is and then move on play more games.

    It combines RPG elements and strategy for
    a very interesting game where you must stop the rows
    of pirates ship from making their way down the river. t love the unself-conscious
    little boy or girl, the undaunted miniature explorer who moves with unbridled enthusiasm
    to experience life.

    Look at my web site: http://Www.spielespielen24.de/sport/baseball-2

     
  13. Anonim On 8 iunie 2013 la 22:12

    We can compare these three powerful mediums; newspaper, radio
    and TV, to the transitional phases of the Internet, which went quickly from
    obscurity to a household “must have". This side slider enables quick typing of the text, probably to mail or type some important information for future use. This means that you don't have to purchase additional hardware to be attached to your device or install another software program for you to enjoy online streaming radio.

    Here is my web page ... internetradio aussetzer **

     
  14. Anonim On 12 iunie 2013 la 17:15

    Like any game, when we stay within the rules, we score,
    and when we play outside the rules there of course is a penalty.
    It combines RPG elements and strategy for a very interesting game
    where you must stop the rows of pirates ship from making their way down the river.

    But what happens when a player runs out of race tokens.


    Visit my weblog; please click the up coming post ()

     
  15. Anonim On 15 iunie 2013 la 12:51

    “This is what is the most exciting to me, we play the independent
    bands that submit to us (and Music Submit), from all kinds of musical genres and it
    is a free format, for both the listener and the
    bands. Radio not only offers the option of fresh songs but also offers many other features like
    a talk show or sports broadcast. Internet radio has gained immense popularity over the years.


    my homepage :: Internetradio aussetzer

     
  16. Anonim On 16 iunie 2013 la 16:54

    Perfect pan size we encourage you take them back to your hotel and
    have them prepared. Here is some helpful information
    so you can select a good charter boat and avoid a few of the
    pitfalls. But here's my top 5 to consider with choices for both types of water included:.

    my blog post; mouse click the following post

     
  17. CGIFurniture On 14 mai 2019 la 14:36

    Thanks for sharing!